DAGRITME

Elke leeftijd heeft zijn eigen ritme, mede daarom hebben wij ook gekozen voor horizontale groepen, zodat kinderen samen met leeftijdgenootjes zitten. Een vaste indeling van de dag geeft een veilig en vertrouwd gevoel, kindjes weten waar ze aan toe zijn en wat er komen gaat.

Babygroep

Voor de allerjongste baby’s op de babygroepen wordt het dagritme voornamelijk individueel bepaald. Voor deze kindjes proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met het ritme van thuis. We overleggen dit samen met ouders en stellen dit telkens bij waar nodig. Langzaamaan wennen de kleintjes aan een vaster dagritme, wat voor de oudere kindjes op de babygroep één gezamenlijk ritme is. Wanneer jullie kindje hier aan toe lijkt te zijn, overleggen we dit met jullie en kunnen we samen zorgen voor een vanzelfsprekende overgang naar dit ritme:

Drie keer per dag, ’s ochtends, tussen de middag en later in de middag, zitten de kindjes samen aan tafel voor fruit(hapje) met wat water, brood met een bekertje melk en crackers met water of thee. Ze slapen één of twee keer op de dag (in de ochtend en de middag of alleen tussen de middag) en tussendoor is er tijd voor activiteiten, creatief bezig zijn, individuele aandacht, vrij spel met vriendjes en natuurlijk buitenspelen.

Peutergroep

Alle peuters hoeven nog maar één keer te slapen, dat maakt dat er in de vaste dagindeling veel tijd is voor activiteiten en spel. Voor de peuters is er dan ook één vast dagritme: drie keer per dag, ’s ochtends, tussen de middag en later in de middag, zitten de kinderen samen aan tafel voor fruit en drinken ze water, tijdens het broodmoment schenken we melk en in de middag eten ze crackers met een kopje thee. Ze slapen één keer tussen de middag. Daarvoor en daarna is er tijd voor activiteiten, creatief bezig zijn, thema’s, individuele aandacht, vrij spel met vriendjes en natuurlijk elke dag naar buiten.